Domowy barszczyk z klopsikami

Biały barszczyk to wyborna potrawa, która na stałe zadomowiła się w naszej kuchni. Na uwagę zasługuje fakt, że może być serwowana na wiele sposobów i za każdym razem smakuje wybornie. Warto powiedzieć o tym, iż ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszy się żurek z klopsikami, który wręcz rozpływa się w ustach, dlatego koniecznie trzeba go wprowadzić do swojego jadłospisu, tym bardziej że jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Oczywiście, bardzo ważną rolę odgrywa tu zakwas, na jakim przygotowana jest potrawa, ponieważ to on decyduje o smaku barszczyku. Z pewnością, najlepiej jest go przyrządzić samodzielnie, jednakże gdy nie mamy czasu możemy też zakupić  żurek w torebce lub butelce. Poza tym, mięso, na którego bazie przygotujemy klopsiki musi być świeże i chude. Przede wszystkim, stawiamy na mielone z drobiu, zwłaszcza gdy potrawę będą także spożywać małe dzieci. Oprócz tego, żurek doskonale również smakuje z dodatkiem gotowanego jajka i może być też spożywany razem z chrupkim pieczywem.

Przepis na barszcz biały z klopsikami

Składniki:

  • 15 dag mielonego mięsa drobiowego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • ½ pietruszki,
  • 1/8 selera,
  • 8 średnich pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju ( słonecznikowego ),
  • zakwas,
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub lepiej 30 %,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 litr wody.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę w półplasterki, zaś seler i pietruszkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy l wody, solimy, i gotujemy przez 10 minut. Kolejno mięso mielone doprawiamy majerankiem, solimy i pieprzymy, a następnie formujemy z niego małe kuleczki. Wrzucamy je do wywaru i gotujemy przez 20 minut. W dalszym etapie rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy wcześniej posiekaną cebulką i dusimy ją aż się zarumieni. Następnie dusimy pieczarkami i odstawiamy. Połowę cebulki wrzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas do garnka i dodajemy czosnek. Gotujemy przez 10 minut. Kolejno wlewamy śmietanę. Żurek podajemy z natkę pietruszki, jajkami, plasterkami podsmażonych pieczarek, duszoną cebulką i wcześniej ugotowanymi klopsikami. Poza tym, tego rodzaju barszcz biały można serwować nie tylko na talerzu, ale i w chlebku.

Podsumowując, smaczny żurek z klopsikami stanowi wspaniałą alternatywę dla klasycznego barszczu białego z kiełbasą i jakiem, chociaż oba dania rozpływają się w ustach. Jednakże, aby żurek nam się nigdy nie znudził, warto od czasu do czasu modyfikować jego skład.