Dla wygodnych – z torebki lub butelki

Biały barszczyk bez wątpienia najlepiej smakuje na naturalnym zakwasie, jednakże jego przygotowanie zajmuje dosyć dużo czasu. Dlatego wiele osób decyduje się na kupno gotowego  żurku w butelce lub proszku, dzięki którym czas wykonania potrawy jest znacznie krótszy. W związku z powyższym z gotowych wyrobów najczęściej korzystają zabiegane osoby, które nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków lub panie nie lubiące za bardzo gotować. Z tego rozwiązania często też korzystają mężczyźni, gdyż przygotowanie żurku z torebki lub butelki jest niezwykle proste. Oczywiście, kupny barszczyk biały także może być pyszny, zwłaszcza kiedy go odpowiednio doprawimy. Poza tym, możemy go podawać z różnymi dodatkami, nie tylko z gotowanymi jajkami, kiełbasą, ale i z ziemniakami, pulpetami oraz z dodatkiem sera białego.

Przepis na żurek z butelki

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • laska kiełbasy zwyczajnej,
  • kilka plastrów kiełbasy wiejskiej,
  • żurek w butelce,
  • 1 kg ziemniaków,
  • kostka bulionu wołowego,
  • maggi
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przyrządzenia:

Najpierw myjemy żeberka i dzielimy je na mniejsze kawałki, dajemy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 20-30 minut aż zmiękną. Po upływie tego czasu z wywaru wyjmujemy żeberka, oddzielamy mięso od kostek i kroimy je na mniejsze kawałki. W dalszym etapie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim kiełbasę, dopóki się nie zarumieni. Następnie wędlinę wrzucamy do garnka i dalej gotujemy. Podobnie jak z kiełbasą czynimy z żeberkami. Dodajemy kostkę bulionową, 2 łyżki magii, wlewamy żurek z butelki. Pamiętamy o tym, by wcześniej wstrząsnąć butelką, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszały. Kolejno w osobnym naczyniu gotujemy ziemniaki, po czym wrzucamy je do żurku.

Pomysł na żur z torebki

Składniki:

  • 2 żurki z torebki,
  • 2-3 pęta cienkiej kiełbasy,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • 4-5 łyżeczek chrzanu,
  • kostka białego sera,
  • 4 jajka,
  • 250 g makaronu (ewentualnie ryż) ,
  • sól.

Sposób przyrządzenia:

Na początku gotujemy makaron w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kolejno wędlinę kroimy w plasterki, następnie smażymy ją na patelni aż się zarumieni. Wsypujemy żurek z torebki. Kiedy potrawa zacznie się gotować, wlewamy śmietanę i chrzan, wcześniej rozrobione w odrobinie wywaru. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy kiełbasę i jeszcze przez chwilę gotujemy. Danie należy serwować z ugotowanymi jajkami, makaronem i pokruszonym białym serem. Poza tym, w miejscu makaronu mogą pojawić się także ziemniaki razem z uduszoną cebulką.