Pachnący z grzybami suszonymi

Żurek z grzybami to postna potrawa, która bardzo często pojawia się na wigilijnym stole najczęściej po barszczu czerwonego z uszkami i zupie grzybowej, chociaż nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby spożywać ją na co dzień. Warto podkreślić, że tego rodzaju barszcz biały przygotowuje się na wywarze z grzybów suszonych i jarzyn oraz na bazie zakwasu własnej roboty i śmietany. Oczywiście, musimy uważać, aby nie przesadzić z nadmiarem zakwasu, gdyż wtedy zupa będzie za kwaśna i nie będzie smakowała domownikom. Oprócz tego, żurek doprawiamy z umiarem, ponieważ o wiele bezpieczniej jest przygotować łagodny barszcz czerwony, który każdy może sobie wedle uznania dopieprzyć lub dosolić.

Poza tym, zupa podawana jest z kawałkami suszonych grzybów i ziemniaków. Niektórzy spożywają go również z dodatkiem gotowanego jajka oraz z kawałkami kiełbasy, ale z pominięciem wieczerzy wigilijnej. Na uwagę zasługuje fakt, że żur z grzybami jest esencjonalny, pożywny i sycący. Z pewnością, można go spożywać nie tylko od święta, gdyż przez wielu uznawany jest za jedną z najsmaczniejszych polskich zup, która cechuje się niezwykłym aromatem. Na uwagę zasługuje fakt, że nie jest zapychający ani bardzo kaloryczny, w związku z czym może on gościć na naszych stołach bardzo często. Warto wiedzieć, że można go przyrządzić nawet dzień wcześniej, zwłaszcza gdy ma gościć na wigilijnym stole, ponieważ nic wtedy nie straci na swej wartości.

Przepis na żurek z grzybami

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ok. 250 ml zakwasu,
  • 30 ml śmietany 30%,
  • kilka ziemniaków.

Sposób przyrządzenia:

Na początku suszone grzyby myjemy w zimnej wodzie. Wrzucamy je do garnka, zalewamy je wodą, a następnie odstawiamy na cały dzień. Kolejno dnia dolewamy wody, tak aby razem było jej ok. 2 litrów. Następnie stawiamy je na ogniu i gotujemy aż będą miękkie. Obieramy warzywa, dokładnie je myjemy, dodajemy do wywaru. Pieprzymy i solimy.  Gotujemy aż do momentu, w którym warzywa będą miękkie. Istnieje też możliwość osobnego ugotowania warzyw, a następnie dodania ich wraz z wywarem do grzybów. W dalszym etapie obieramy ziemniaki z mundurków i gotujemy je w całości lub pokrojone w kostkę, jednak w drugim przypadku czas gotowania jest znacznie krótszy. Kolejno z wywaru wyjmujemy grzyby oraz warzywa i stopniowo dodajemy zakwas, jego ilość zależy od tego, jak bardzo kwaśny preferujemy barszcz biały. Wrzucamy posiekany czosnek, gotujemy jeszcze przez chwilę i w razie potrzeby doprawiamy. W celu zabielenia potrawy dodajemy śmietanę. W ten sposób przyrządzonym żurkiem polewamy nim grzyby i ziemniaki. Danie podajemy na gorąco, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.