Naturalny zakwas na żur

W pierwszej kolejności należy wspomnieć o tym, że tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie gości na polskich stołach od wieków, ponieważ cechuje się charakterystycznym kwaśnym, ale i zarazem znakomitym smakiem. Oczywiście, na półkach sklepowych możemy odnaleźć mnóstwo gotowych zakwasów, ale żurek przyrządzany na ich bazie nie może się równać z barszczem białym wykonanym na bazie produktu przyrządzonego samodzielnie. Musimy też wiedzieć o tym, że za przygotowanie zakwasu do żuru najlepiej się zabrać co najmniej na 2- 3 dni przed planowanym gotowaniem zupy. Nie ulega wątpliwości to, że ogromne znaczenie odgrywa tu mąka, która powinna być sucha, posiadać naturalny zapach, dlatego wskazane jest, by pochodziła z ostatnich zbiorów.

Przepis na naturalny zakwas

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • łyżka otrąb żytnich,
  • skórka z kromki razowego chleba bez dodatków,
  • mały listek laurowy,
  • po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka majeranku.

Sposób przyrządzenia:

Przygotowanie zakwasu zaczynamy od zagotowania 3 szklanek wody, które następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia. Kolejno do szklanego lub glinianego naczynia wsypujemy mąkę, wrzucamy otręby, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. W dalszym etapie obieramy czosnek, który dodajemy do mąki i przypraw. Następnie wlewamy zagotowaną wodę, powinna być ona ciepła, ale nigdy gorąca. Mieszamy wszystkie produkty, po czym dodajemy kromkę razowego chleba. Oprócz tego, musimy pamiętać o tym, by chlebek w zakwasie był dobrze zanurzony, ponieważ w innym wypadku może spleśnieć. Przykrywamy całość , obwijamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Na uwagę zasługuje fakt, że upływie doby należy sprawdzić czy żurek się ukisił. Dobrze przyrządzany zakwas powinien cechować się delikatnym winnym zapachem. W tym momencie jest on najdelikatniejszy i wystarczy na ok. 3-4 talerze barszczu białego. Ale, kiedy chcemy, aby był on mocniejszy, pozostawiamy go jeszcze 2-3 dni. Poza tym, gdy zaczyn wyróżnia się gorzkim zapachem, oznacza, iż za długo się kwasił i nie naddaje się już do użytku. Gdy zakwas jest gotowy, możemy przejść do przyrządzenia żurku. Trzeba zaznaczyć, iż niegdyś najpierw gotowano szynkę, boczek, wędzonkę, żeberka lub białą kiełbasę, z których wywar służył do przygotowania barszczu białego. Kolejno wedle uznania dodawano warzywa i przyprawy oraz zakwas, dzięki któremu zupa posiada charakterystyczny zapach i smak. Oczywiście, w ten sposób przygotowany żurek możemy podawać, np. z ziemniakami, jajkiem, pulpetami czy chrzanem, w zależności od tego, co kto lubi.

A, więc żurek na naturalnym zakwasie smakuje wspaniale, dlatego nie ma się co dziwić, że często jest serwowany jako danie główne, choć z powodzeniem może też pełnić funkcję przystawki.