Śląski barszcz biały z ziemniakami

Nie ulega wątpliwości to, że kuchnia śląska jest bardzo smaczna i dlatego posiada wielu wielbicieli. Oczywiście, najbardziej znana jest chyba ze słynnych klusek, ale nie mniej pyszny jest również barszcz bialy. Warto zaznaczyć to, iż w przeciwieństwie do klasycznego żurku nie jest podawany wyłącznie z kiełbasą, jajkami i chlebem, ale razem z ziemniakami. Należy podkreślić, iż ziemniaki możemy ugotować osobno i podawać później w zestawie z zupą lub gotować je razem ze wszystkimi składnikami.

Trzeba wspomnieć o tym, że żurek śląski to bardzo pożywne danie, skutecznie łagodzi uczucie łaknienia, dlatego zwykle serwowany je na obiad, ale z powodzeniem możemy być także podawany podczas kolacji, gdyż jest lekkostrawny. Oprócz tego, jego przygotowanie nie zajmuje bardzo wiele czasu ani nie wymaga kupna kosztownych produktów. Nie zapominamy o tym, że możemy go przyrządzić nawet dzień wcześniej i nic nie starci na aromacie i smaku w trakcie kolejnego podgrzewania. Ale mówimy tu tylko o żurku, który nie jest gotowany razem z ziemniakami, tylko osobno, ponieważ warzywa podczas wielokrotnego podgrzewania potrawy na pewno się rozgotują i zupa będzie przypominać papkę.

Przepis na barszcz biały po śląsku 

Składniki:

  • 20 dkg żeberka wędzone,
  • 15 dkg boczku wędzonego,
  • 30 dkg kiełbasy wędzonej,
  • 2 sztuki marchwi,
  • suszone grzyby,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • 0,5 l zakwasu (najlepiej własnej roboty),
  • 0,5 – 1kg ziemniaków,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do zrumienienia cebuli,
  • majeranek,
  • jajka gotowane na twardo.

Sposób przyrządzenia:

Na początku obieramy marchew, myjemy boczek, żeberka, kiełbasę następnie kroimy je w kostkę. Kolejno marchewkę, boczek i żeberka dajemy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Wrzucamy kilka liści laurowych i parę ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy wywar. W międzyczasie przygotowujemy grzyby. Najpierw zalewamy je wrzątkiem, kroimy i dodajemy do pozostałych składników. Kolejno obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni dusimy cebulkę aż się zarumieni. Następnie dodajemy ją do wczesnej ugotowanych ziemniaków i mieszamy.

W dalszym etapie z wywaru wyjmujemy żeberka, które obieramy z kości i wrzucamy ponownie do naczynia. Wyjmujemy z zupy także marchewkę, zgniatamy ją i ponownie wrzucamy do garnka. Wlewamy zakwas, cały czas mieszamy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek, przykrywamy garnek i gotujemy przez 5 minut. Na talerz wykładamy ziemniaki  z jajkiem i zalewamy żurem. Oczywiście, żurek możemy gotować razem z ziemniakami, wtedy warzywa wrzucamy do wywaru w połowie gotowania. Pamiętamy też o tym, by w tym przypadku lekko posolić zupę. Poza tym, musimy mieć na uwadze to, że żurek do wywaru wlewamy dopiero wtedy, kiedy ziemniaki będą miękkie, bowiem w innym wypadku warzywa się nie ugotują i będą twarde.