Smakowity żurek w chlebie

Trzeba powiedzieć o tym, że pyszny żurek możemy podawać na wiele sposobów, nie tylko na talerzu, ale i w chlebku. Otóż, w tym wydaniu potrawa wygląda wspaniale, dlatego bardzo często zdobi świąteczny stół oraz podawana jest na uroczystościach rodzinnych, np. na weselach. Poza tym, ogromnym atutem żurku w chlebie jest jego unikalny smak i aromat, którego nie da się z niczym innym porównać. Na uwagę zasługuje fakt, że w zależności od naszych upodobań możemy go doprawiać różnymi ziołami, wśród których króluje majeranek. Ważne jest to, by spożywać go wyłącznie na gorąco, ponieważ kiedy przestygnie traci swoje walory smakowe.

Oczywiście, przygotowanie potrawy jest dosyć czasochłonne, ale z drugiej strony efekt końcowy wynagradza trud włożony w wykonanie zupy. Ponadto, musimy wspomnieć o tym, że podstawą dania jest nie tylko żurek, ale i chleb, który musi być odpowiednio zarumieniony, ale niespieczony. Bywa, iż niektórzy wybierają pieczywo zdobione sezamem lub kminkiem, które rewelacyjnie prezentuje się na stole. Oprócz tego, żurek spożywamy na za pomocą łyżki tak jak każdą inną zupę, a na końcu jak najbardziej możemy skonsumować również chlebek, zwłaszcza gdy nasiąknie żurkiem.

Żurek w chlebie krok po kroku

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 2 białka z jaja kurzego,
  • 4 całe jaja, pęto białej kiełbasy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała garstka suszonych podgrzybków,
  • dwa liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 500 ml zakwasu na żurek ,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • szczypta majeranku,
  • 4 bochenki okrągłego chlebka.

Sposób przyrządzenia:

Na początku obieramy marchew, seler i cebulę, dokładnie myjemy, gotujemy aż staną się miękkie. Kolejno do garnka dorzucamy grzyby, ziele angielskie i listki laurowe i doprawiamy solą. W dalszym etapie przykrywamy naczynie i wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę. Kiedy warzywa się zagotują, odcedzamy wywar przez sito Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy wraz z zakwasem do żuru. Na końcu wlewamy śmietanę i w razie potrzeby doprawiamy.

Po wykonaniu zupy możemy przejść do przygotowania chleba. Otóż, na początku za pomocą ostrego noża odkrawamy górną część pieczywa. Z dolnej części pozbywamy się środka, aby pełniła funkcję pewnego rodzaju miski. Potem roztrzepujemy białko i smarujemy nim dokładnie chlebową miseczkę, w szczególności dno. Kolejno nagrzewamy piekarnik w temperaturze 180 stopni i wkładamy do niego na 10 minut posmarowane białkiem chleby. Przede wszystkim, dzięki tej czynności pieczywo stanie się chrupkie i nie będzie przeciekało pod wpływem żuru. Następnie do zarumienionych chlebków wlewamy żurek, przykrywamy je wcześniej odkrojoną górą i podajemy na talerzach. Oczywiście, w ten sposób przygotowany zupę możemy serwować z dodatkiem białej kiełbasy i ugotowanego jajka.