Staropolski z białą kiełbasą

Żur, czyli zakwaszana zupa mączna, gości od wieków na naszych stołach, ponieważ jest smaczna i rozpływa się w ustach. Warto zaznaczyć to, że może być serwowana na co dzień lub od święta, a także podczas uroczystości rodzinnych. Poza tym, zaliczany jest nie tylko do tradycyjnych polskich, ale i białoruskich, czeskich oraz słowackich przysmaków. Może być podawany na wiele sposobów, ale do najsmaczniejszych należy staropolski żurek z jajkami gotowanymi i białą kiełbasą.

Trzeba zaznaczyć, iż czasami serwowany jest również z ziemniakami i stopioną słoniną, boczkiem, podrobami oraz niekiedy przegryzany jest chlebem. Na uwagę zasługuje fakt, iż duże znaczenie podczas wykonywania tej wyjątkowej potrawy odgrywa zakwas, który najlepiej jest wykonać samodzielnie, chociaż w sklepach bez najmniejszych problemów możemy zakupić gotowe wyroby. Poza tym, żurek charakteryzuje się kwaskowym smakiem, jest pożywany, ale i nie zapychający, w związku z czym często przygotowany jest podczas letnich dni. Oprócz tego, wspaniale pachnie dzięki podsmażanej białej kiełbasce oraz majerankowi i trudno jest się mu oprzeć. A, co najważniejsze lubią się nim zajadać nie tylko dorośli, ale i dzieci, ponieważ jest naprawdę smaczny i nigdy się nie nudzi mimo prostoty swego wykonania. Dlatego warto go wprowadzić do swego menu, bowiem stanowi wspaniałą alternatywę dla klasycznych zup, które przyrządzane są na bazie makaronu czy ryżu.

Przepis na żurek staropolski

Składniki:

  • 300 ml zakwasu na żur,
  • 120 ml śmietany do zupy,
  • liść laurowy,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 pęta białej kiełbasy,
  • 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jaja,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności obieramy cebulę i czosnek, a także czyścimy włoszczyznę. Kolejno w dużym garnku gotujemy 1,5 l wody, dodajemy białą kiełbasę, włoszczyznę, liść laurowy oraz cebulę. Wszystkie składniki gotujemy ze sobą aż do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Wtedy wyjmujemy je z naczynia wraz z białą kiełbasą. W dalszym etapie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy kiełbasą i smażymy aż się zarumieni. W międzyczasie do wywaru dodajemy zakwas. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wywaru, a następnie dodajemy ją do żuru. Potem dodajemy do niego sprasowany czosnek, majeranek i całość gotujemy przez 10 minut. Wlewamy śmietanę, pieprzymy i solimy do smaku. Na końcu wędlinę kroimy w plastry, a ugotowane wcześniej jaja w łódeczki, kładziemy je na talerze i zalewamy żurem.

W związku z powyższym widać, że żurek staropolski to wspaniała zupa, którą możemy wykonać nawet bez wielkich zdolności kulinarnych. A, co najważniejsze niezbędne produkty do jego przyrządzenia są ogólnie dostępne oraz tanie.