Wielkanocny z jajami gotowanymi i chrzanem

Każdy się zgodzi z tym, że w wielkanocnym menu musi się znaleźć obowiązkowo barszcz biały, które najczęściej jest podawany podczas świątecznego obiadu, czasem w trakcie śniadania lub kolacji. Warto podkreślić, że barszcz biały to jeden ze symbolów Wielkanocy, w związku czym nie może go zabraknąć na stole w tym wyjątkowym czasie, tym bardziej że stanowi rozkosz dla podniebienia.

Ponadto, zwykle jest wykonany na bazie naturalnego zakwasu z mąki żytniej lub pszennej oraz wywaru, w którym wcześniej była gotowana wiejska kiełbasa lub boczek, bowiem to dzięki nim rewelacyjnie pachnie. Z pewnością, wielkanocny barszczyk przeważnie serwowany jest z jajkiem, swojską lub białą kiełbasą i chrzanem, zarówno białym jak i różowym (z dodatkiem gotowanej ćwikły). Niektórzy też dodają do niego suszone grzyby, rzadziej ziemniaki, gdyż w tym wydaniu potrawa raczej przygotowywana jest na co dzień niż od święta. Poza tym, świąteczny barszczyk spożywany jest przeważnie z pieczywem, które wcześniej było poświęcone w Wielką Sobotą.

Przepis na wielkanocny żurek z jajkiem i chrzanem

Składniki:

  • 300 g białej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 6 łyżek chrzanu,
  • 3/4 szklanki śmietany (najlepiej 18%),
  • pieprz,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • ugotowane jajka.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności kiełbasę i boczek (najlepiej swojski) zalać zimną wodą, ok. 2l. W dalszym etapie wrzucamy do garnka z wędliną ziele angielskie, liść laurowy, majeranek oraz solimy i pieprzymy. Kolejno obieramy cebulę i czosnek, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do naczynia. Wszystkie składniki gotujemy ze sobą przez 10-15 minut, a po upływie tego czasu z garnka wyjmujemy kiełbasę. Pozostałe składniki gotujemy aż do momentu, gdy boczek będzie miękki. Wtedy wyjmujemy go z zupy i po ostygnięciu kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do naczynia. Następnie żółtka ucieramy z mąką i śmietaną, wlewamy odrobinę wywaru, dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy, co pozwoli nam uniknąć zwarzenia się barszczu białego. Pod koniec gotowania dodajmy chrzan, chociaż niektórzy też dodają go dopiero po podaniu żurku na talerzach. Doprawiamy do smaku i serwujemy z ugotowanym jakiem pokrojonym w ćwiartki i kiełbasą.
A, więc barszcz biały z chrzanem i jajkami to znakomite danie, bez którego większość osób nie wyobraża sobie wielkanocnego menu, tym bardziej że od pokoleń gości na świątecznym stole, ponieważ jest smaczny i pożywny. A, co najważniejsze możemy go spożywać również na co dzień, gdyż jest wyjątkowy, aromatyczny, sycący i wiele klasycznych zup nie może się z nim równać.