Żurek a barszcz biały

Wiele osób się zastanawia nad tym, czym żurek i barszcz biały się od siebie naprawdę różnią, ponieważ wyglądają i smakują podobnie. Niektórzy nawet uważają, że te nazwy służą do określenia tej samej potrawy, bowiem w jednych regionach używana jest nazwa żurek (na południu i południowym-zachodzie), a na innych obszarach obowiązuje termin barszcz biały (w Polsce centralnej i na wschodzie). Jaka jest więc prawda? Aby odpowiedzieć na to pytanie, spróbujemy rozważyć kilka teorii mówiących o podstawowych różnicach pomiędzy żurkiem a barszczem białym.

Po pierwsze, żurek to jedna z najstarszych zup, o której pisano już w XIII wieku. Był on uważany za przysmak narodowy, przyrządzany na bazie naturalnego zakwasu wykonywanego z mąki owsianej (na Podlasiu i w Małopolsce), gryczanej (na Lubelszczyźnie), żytniej (w pozostałych regionach Polski). Dlatego należy stwierdzić, że teza mówiąca o tym, iż żurek i barszcz biały różnią się od siebie rodzajem mąki, na której tworzy się zakwas, jest błędna, gdyż obie potrawy często są przyrządzane na bazie takiego samego zakwasu. Poza tym, tradycyjny żur, podawany jest razem ziemniakami, kaszą, grochem, bobem, białą kiełbasą, boczkiem, jakami, śledziami, grzybami. Niekiedy jest zabielany, a innym razem nie, jak np. żurek żeniaty na Śląsku. Bywa, iż dodaje się do niego chrzan, czosnek albo kwas z kiszonych ogórków. A, wiec stwierdzenie mówiące, że żurek to wyłącznie postna potrawa na zakwasie, a barszcz biały posiada mięsne dodatki, jest fałszywa, gdyż żurek również można serwować z wędliną, a barszcz biały wyłącznie z jakiem lub ziemniakami beż żadnych wędlin, boczków czy żeberek.

Musimy także zwrócić uwagę na to, że w większości regionów Polski Polacy nie wiedzą, na czym polega różnica pomiędzy tymi potrawami, chociaż niektórzy przypuszczają, że żurek jest bardziej kwaśny. Ale w większości przypadków oba terminy używane są zamiennie, tym bardziej że przeglądając różne książki kucharskie, raczej nie znajdziemy przepisu na barszcz biały, tylko receptury na żurek. W związku z czym najczęściej nazwa barszcz biały jest traktowana jako nowocześniejsza wersja żurku i tak naprawdę te potrawy są nie do odróżnienia. Natomiast to co je łączy, to wyborny smak, znakomity aromat oraz różnorodne dodatki, które możemy zmieniać w zależności od własnych upodobań.

Podsumowując, obecnie żur i barszcz biały niczym nie różnią się od siebie. Poza tym,  większość osób używa tych nazw zamiennie na określenie zupy wykonywanej na zakwasie i nawet, gdy w przeszłości były inaczej przyrządzane, to dziś trudno było je odróżnić od siebie, ponieważ są bardzo podobne pod względem wyglądu, smaku i aromatu.